17 September 2011

MaNdi WajiB (JuNuB)

Sebenarnya aku dah lama nak tahu tentang perkara yang nak dibincangkan ini. Dan akhirnya aku telah mendapat jawapan so aku nak share ngan korang semua....


Jika bersetubuh pada malamnya dan mandi wajib dipagi hari (kerana tertidur), adakah sah puasanya?  

JAWAPAN

Puasa bagi orang yang terlibat dalam kedua-dua soalan di atas adalah sah sekiranya ia telah berniat untuk puasa di malam hari sebelum azan Subuh.

Kesohihan puasa orang yang belum mandi wajib ini adalah berdasarkan kepada apa yang pernah berlaku kepada Nabi s.a.w sebagaimana diriwayatkan iaitu :-

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ كان يُدْرِكُهُ الْفَجْرُ وهو جُنُبٌ من أَهْلِهِ ثُمَّ يَغْتَسِلُ وَيَصُومُ
Ertinya : "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w  dalam keadaan berjunub hasil bersama dengan isterinya semasa sampai waktu fajar (Subuh), kemudian baginda s.a.w mandi dan berpuasa pada hari tersebut " ( Riwayat Al-Bukhari, Bab As-Soim Yusbihu Junban, 2/679 ; Muslim, 2/779 )

Disebutkan juga bahawa isteri Nabi s.a.w iaitu Ummu Salamah r.a pernah ditanya adakah sah puasa orang yang tatkala masuk waktu subuh berpuasa sedangkan ia belum mandi hadas.
Ummu Salamah menjawab :-

كان رسول اللَّهِ يُصْبِحُ جُنُبًا من جِمَاعٍ لَا من حُلُمٍ ثُمَّ لَا يُفْطِرُ ولا 
يَقْضِي
Ertinya : Sesungguhnya Rasulullah s.a.w sendiri pernah masuk Subuh dalam keadaan ia berjunub hasil 'bersama dengan isterinya' dan bukan dari mimpi , kemudian bgainda tidak berbuka dan tidak pula mengganti puasanya (menunjukkan puasanya sah)" ( Riwayat Muslim, 2/780 ; sohih )
 
Dalil di atas amat jelas menunjukkan puasa adalah sah. ( al-Majmu', An-Nawawi, 6/309 ) . Demikian jugalah dengan keadaan wanita yang kering haidnya sebelum Subuh dan belum mandi wajib. Puasa adalah sah jika ia telah berniat. Kesemua ini adalah pendapat yan paling tepat dan merupakan pegangan majoriti ulama Fiqh silam dan terkini . Ini adalah kerana tidak termasuk dalam syarat sah puasa adalah anda berada dalam keadaan suci dari hadas besar. ( Bidayatul Mujtahid, Ibn Rusyd Al-Hafid, 1/215 ) 

Tetapi ingat, jangan hanya sibuk bertanya hukum puasa sahaja, jangan lupa wajib mandi sebelum tamat waktu Subuh kerana anda perlu solat Fardhu Subuh. 

23 Julai 2011

Mudah Tersinggung Tanda Anda Kurang Vitamin

Kalau anda cepat merasa tersinggung dan cemas,itu menandakan anda kekurangan vitamin B, zat besi atau asid folat.
Sebenarnya khasiat ini berperanan untuk membekalkan sel darah merah dan oksigen pada otak dan organ lain. Apabila zat ini tidak cukup, anda pasti akan tidak selesa, cepat lemas dan sekaligus akan merosakkan aktiviti harian.
Sebagai cadangan, tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin tersebut dan beriadahlah untuk meningkatkan metabolisme.
Published with Blogger-droid v1.6.8

Wanita Lebih Hebat Mengawal Stress Berbanding Lelaki

Wah, lelaki pasti cemburu denfan fakta ini. Satu kajian yang dijalankan oleh ahli antropoligi biologi, Teresa Pollard Ph.D mendapati wanita mampu mengatasi tekanan yang lebih hebat berbanding lelaki.
Menurut hasil kajian ini, kadar adrenalin wanita tetap stabil walaupun tekanan pekerjaan masih belum selesai. Secara psikologinya, Pollard percaya bahawa wanita sudah memperolehi perlindungan khusus daripada hormon-hormon mereka.
Published with Blogger-droid v1.6.8

31 Mei 2011

Tips Untuk Segera Mendapatkan Cahaya Mata

Adakah kehadiran cahaya mata penting untuk kebahagiaan sesebuah rumahtangga?

Anak kandung adalah perkara paling utama yang ditunggu-tunggu oleh setiap pasangan di muka bumi ini.
Kehadiran cahaya mata  sebagai satu syarat utama untuk mendapatkan kebahagiaan berkeluarga.
Betul ker???

So bagaimana bila pasangan tersebut telah lama berkahwin dan masih belum mempunyai cahaya mata?? Bagaimana caranya untuk memperoleh keturunan? Sebelumnya jawab lah soalan seperti di bawah;


1. Sudah berapa lama bernikah? Belum genap 6 bulan? Antara 6 bulan hingga satu tahun? Lebih dari satu tahun? Lebih dari tiga tahun?


Bila pasangan baru bernikah belum genap satu tahun, bersabarlah. Patut menjadi perhatian bila usia perkahwinan telah menginjak tahun ketiga namun tanda-tanda "terlambat" belum muncul juga.

2. Apakah pernah melakukan pencegahan kehamilan? Seperti suntikan, spiral, kondom atau pil?

Pengambilan hormon  biasanya  masih meninggalkan kesan dalam tubuh si isteri. Cubalah untuk rajin berolahraga dan mengatur gizi makanan secara teratur dan terjaga.

3. Apakah ada dari orang tua salah satu pasangan yang memiliki keluarga besar dengan sejarah susah memiliki cahaya mata?

Ada kemungkinan , faktor gen masih merupakan perkara yang menghalang dalam memperoleh keturunan. Usahakan untuk merubah gaya hidup secara sihat dan bertanggungjawab.

4. Apakah pasangan semuanya bekerja di luar rumah? Lebih dari 10jam di luar rumah?

Bila suami isteri semuanya bekerja di luar rumah , maka semakin banyak faktor yang menghalang terjadinya pembuahan dan kesuburan. Polusi udara , keteraturan untuk istrirahat, tingkat stress dan tekan psikis merupakan berbagai problem yang harus segera dikikis.

16 Mei 2011

Di Mana Bahagia

Seorang suami yang marah kepada isterinya dan dengan segera mengancam isterinya: "Aku akan lenyapkan kebahagiaanmu". Si isteri menjawab dengan tenang, "Anda tidak mampu melenyapkan kebahagiaanku sebagaimana anda tidak mampu memberikan kebahagiaanku".
Suami bertanya: "Mengapa aku tidak mampu melenyapkan kebahagianmu?"
Isteri menjawab dengan penuh keyakinan: "Kalau seandainya kebahagiaanku terletak dalam perbelanjaan, tentu anda akan mampu menghilangkannya. Dan kalau terletak dalam pakaian dan perhiasan, tentu anda juga sanggup menahannya. Tetapi kebahagiaanku adalah sesuatu yang bukan milikmu dan tidak dapat kamu kuasai, baik kamu sendiri ataupun orang lain".
Suami bertanya dengan penuh kehairanan: "Dimanakah kebahagiaanmu?"
Isteri menjawab dengan penuh keyakinan: "Sesungguhnya aku memperoleh kebahagiaan dalam keimananku. Dan iman itu dalam hatiku. Tiada seorang pun yang dapat menguasai hatiku selain Allah".

Petikan daripada buku Iman dan Kehidupan oleh Dr.Yusuf al-Qaradawi
Published with Blogger-droid v1.6.8

15 Mei 2011

Sepetang di Tasik Titiwangsa

Petang2 pas hujan n lepas hantar ayahanda tercinta naik ets. Aku n en.suami bersama anak buahku(angah) n adik sedara aku(adam) ke tasik titiwangsa ronda2. . So adam suggest g litar kereta kawalan jauh. . Best jugak layan org main remote control car nie sambil berbloging. So sesapa nak membuang masa meh ler dtg beramai2 n memeriahkan keadaan disini yerk.
Published with Blogger-droid v1.6.8

05 Mei 2011

Pelbagai ikhtiar untuk hamil

myMetro | Pelbagai ikhtiar untuk hamil

Mee Ketam Kuala Lumpur

Semalam kerja punya banyak. . Balik sampai kul 8 mlm. Nasib lar boleh claim ot. . Balik kerja my husband amik dan tetiba dia kata jom abg belanja. . .bestnya. . Dia tanya nak mkn mana? Then saya pun kata jommm makan kat mee ketam. . So cari punya carik tak dapat jumpa. Terpaksa lar call farah(opismate).
Rupanya dekat belakang unisel jer. K nie rupa mee ketam dia. Kalau nak ketam kecik ker besar ker boleh tambah. Reganya berpatutan.
Published with Blogger-droid v1.6.8

30 April 2011

Dinner bersama keluarga di Ipoh

Hari nie sangat happy coz dapat makan bersama ibu dan ayah di kampung. Kitorang suggest makan kat pakeeza. Pakeeza nie restoran makanan pakistan. Makanan dia sangat sedap dan harganya sangat berbaloi. Pakeeza nie dah lebih 20 tahun lah beroperasi. Anyway korang kalu datang Ipoh try lar makan dekat restoran Pakeeza.
Published with Blogger-droid v1.6.8

08 Mac 2011

Sambutan Hari Wanita Sedunia 2011



Selamat Hari Wanita Sedunia untuk blogger wanita.

Tahun ini International Women's Day yang dianjurkan oleh Public Services International (PSI) berkaitan dengan keazaman untuk melakukan perubahan yang lebih baik untuk wanita dan keluarga-keluarga mereka di seluruh dunia. Dari Kaherah, Mesir ke Winconsin, Amerika Syarikat, wanita dan lelaki telah bertindak untuk menghormati hak asasi dan kebebasan: hak kebebasan bersuara untuk menyertai sebuah kesatuan, hak untuk memperjuangkan kolektif agreement dan juga hak untuk dalam bermaruah.



18 Februari 2011

Badminton

Hai rakan2 blogger semua... dah 2 minggu rasanya tak update entri... Semuanya gara2 kesibukan bekerja. Letihnya bila bekerja ni kan. Somehow kalai kita bekerja pun kita perlukan aktiviti untuk keluarkan peluh. Ini semua untuk tubuh badan kita supaya menjadi sihat. Sebenarnya saya nie dah naik badan since 3 bulan berumahtangga nie badan menjadi2. So saya pun mencari aktiviti. Aktiviti paling banyak keluar peluh ialah badminton. Sebelum berkahwin saya selalu jogging but after berkahwin nie jadual waktu pagi terlalu padat n rushing. Sebelum kahwin rajin bangun kul 5am pergi jogging kat Tasik Taman Jaya dari Shah Alam. After dah kahwin nie adoyai pukul 5am tue masih atas katil lagi.. Al maklum lah dah ada bantal peluk... hehhehe



Ok lah kat sini saya pilih aktiviti badminton. Ini kerana badminton adalah aktiviti berkumpulan. Bila kita membuat aktiviti berkumpulan kita akan lebih bersemangat untuk bersukan. Sebenarnya aku nie tak lah pandai main badminton apatah lagi rules untuk main badminton. Setakat main2 untuk keluarkan peluh boleh lar. But bila ada geng yang hebat2 nie kita rasa nak jadi yang terbaik. So aku pun kenalah rajin belajar dari senior2 yang hebat nie. Tambahan pula bile tempat training aku tue selalu jumpa roslin hafiz dan razif sekeluarga main kat situ.. Barulah berkobar2 kan... hehheeh

Yang bestnya tetiba pulak ada pertandingan badminton antara jabatan pulak. Nama aku terpilih... Tekanan juga pasalnya 1st time aku nak masuk pertandingan nie. Selama nie kalu pertandingan pun time aku di bangku sekolah n kat universiti dulu. Time dah bekerja nie nie lah pertama2 kali nya saya nak bertanding. Esok adalah pertandingan badminton tersebut. Haih camna lar agaknya yerk.. dah lah bergu pulak tue. tak tido malam lah aku hari nie.

Korang kalu nak tahu tentang badminton korang boleh baca kat sini... Sejarah dan Peraturan Badminton
Ok lah yer korang doa2kan lah aku tak injured esok.... Hiduplah sukan untuk negara!!


06 Februari 2011

Balikpapan, Kalimantan Timur, Indonesia Episode Akhir

Makanan kat Balikpapan yang paling best seafood iaitu kepiting (ketam). Murah sangat kitorang memang kekenyangan sangat and worth it untuk makan seafood dia. Nama restoran dia Dandito.





Gambar di atas adalah ole-ole yang dapat kitorang beli kat sana. Tak banyak pun shopping kat sana. Just untuk yang terdekat. Tapi untuk diri sendiri memang tak beli apa-apa.


Dan terakhir aku sangat happy coz dapat jalan2 cari makan n kenali budaya orang di balikpapan tambahan pula pergi bersama en suami yang tercinta... Kat bawah nie aku kasik history sikit tentang Balikpapan k...


Balikpapan merupakan sebuah bandar yang terletak di wilayah Kalimantan Timur, Indonesia. Bandar ini memiliki wilayah seluas 946 kilometer persegi dan populasi penduduk seramai 535,829 orang (2005) Balikpapan terdiri dari 5 daerah:
  • Balikpapan Utara
  • Balikpapan tengah
  • Balikpapan timur
  • Balikpapan selatan
  • Balikpapan barat
Majoriti pendatang adalah dari Pulau Jawa, Sulawesi , dan Banjarmasin.

Kalimantan Timur ibukotanya adalah Samarinda. Gabenornya ialah  Awang Faroek Ishak . Suku kaumnya adalah terdiri dari Jawa, Bugis, Banjar, Dayak, Kutai dan suku kaum lain. Bahasa nya ialah bahasa Indonesia, Banjar, Dayak dan Kutai. Majoriti adalah agama Islam (85,2%), Kristian (Protestan & Katolik) (13,9%), Hindu (0,19%), dan Budha (0,62%) (2000).
 
Ok lah kalau nak tahu lebih lanjut boleh pergi ke Laman Web http://ms.wikipedia.org/wiki/Kota_Balikpapan



04 Februari 2011

Balikpapan, Kalimantan Timur, Indonesia Part 4

Ini adalah sebahagian picture depan lobi hotel... sangat menarik n cozy.
Ini adalah pemandangan dari hotel kami.. Bangunan2 nya tak lah tinggi sangat.
Swimming pool dia memang cantik berdepan dengan pantai tapi actually tak sampai pun kat pantai tue... Yang itu en suami yang sangat excited jadi model untuk hotel nie...hahahahha



Ini adalah hari kedua kami di Balikpapan. After breakfast dalam jam 10.00am kitorang decide untuk berjalan2 di kota balikpapan dan sentiasa bertanya orang kiri kanan apa yang menarik kat sini.
Yang kami tahu dari orang tempatan disitu actually Balikpapan nie adalah tempat orang bekerja dan bukan tempat untuk melancong. Owhhhhh yer ker... kalu nak pergi pulau2 kena pergi Samarinda 2-3 jam perjalanan dari kota Balikpapan.



So bila dapat info hanya 2 tempat menarik yang dapat kami pergi iaitu kebun sayur dan pantai manggar..
Picture kat atas nie adalah di Kebun Sayur dalam 15 min- 20 min dari pekan balikpapan tue... kitorang naik angkot reganya Rp7.000,00 bersamaan RM3.00 untuk 2 orang. Actually macam kita orang baru datang n tak tahu tempat tue kat mana pemandu angkot tue akan bagitau turun kan kita. Kalau orang tempatan yang dah biasa dia akan jerit suruh 'STOP'....

 Di Kebun Sayur nie barang-barang dia adalah batu permata macam batu yang kat cincin untuk laki tue...
Then baju2 dan beg2 manik.. Biasa jer lar tempat dia. Tak macam Pasar baru kat bandung or Tanah Abang di Jakarta. Kat sana memang shopping sakan. Kalau kat sini nak shopping tue takde menda lar sangat...


Salah satu yang boleh beli kat sini iaitu amplang(kuku macan) iaitu sejenis keropok ikan.
Tempat jual amplang nie ialah Nusantara.
Nak ke Kebun sayur kena naik angkot dari terminal BP.


Ok nak ke pantai Manggar nie juga kena naik angkot perjalanan selama 30minit. Upah angkot iaitu Rp10.000,00 . Tapi kat pantai Manggar nie lebih kurang cam kat Teluk Batik, Lumut. Actually tak ramai sangat orang gi mandi manda even hari Sabtu.



kitorang nak mandi tapi tak bawa baju... tengok jer lah dari jauh.... hhuhuhu... pantai dia sangat bersih...



 ok lah to be continued... ok!!





02 Februari 2011

Balikpapan, Kalimantan Timur, Indonesia Part 3

Ok part 3 nie aku nak citer yang kat Balikpapan nie tak lar kuno... 
Tempat dia sangat aman dan bersih.
Orang kat sana ramah n baik.
Satu lagi takde pengemis kalau ada tue sangat sangat kurang.
Pasalnya kalu polisi jumpa memang kena tangkap.

Nie shopping complex dia namanya hypermarket n link dengan shopping complex matahari.
Yang aku jumpa n menarik iaitu sapi manis dia. Kalau tengok tue memang cam ba alif bay ya kan. but in balikpapan tenuk tue memang takde. Ten air badak dia banyak perisa... kalau kat malaysia air badak dia plain jer kan... ermmm...menarikkan...

Dah jenuh berjalan terasa lapar.. mostly restoran or kedai makan kat situ adalah halal.


Shopping complex kat sini adaa menyediakan internet. free jer... but use wisely ok!!!
Kat Balikpapan nie orang2nya sangat tertib mengikut peraturan. Kalau melintas must use the Zebra Line ok!! Masa nie dah sangat letih n dah tak larat nak jalan kaki balik ke hotel so kami try naik angkutan kota(angkot) reganya Rp6.000,00 bersamaan RM2.00 untuk 2 orang...
Masa balik kami tengok kat pool ada liveband.. best gak layan liveband n rugi sangat kami terlepas BBQ buffet dia murah jer n dia buat every friday..


k lah korang aku sambung nanti lah yerk... penat dok menerap jer nie...

Balikpapan, Kalimantan Timur, Indonesia Part 2

Masa nie baru naik pesawat AK482 Air Asia Airbus
Sebelum tu kena isikan borang masuk ke negara Indonesia

Yeah!! Kami dah sampai di Sepinggan Airport, Balipapan
Masa nie baru sampai di Hotel tempat kami menginap iaitu di Aston Hotel Balikpapan
Mengah sikit lar coz nak ke hotel kena panjat bukit sikit dari depan jalan besar...
Dari Airport hingga ke Hotel kami mengambil masa selama 15 minit.
So kami naik teksi pasalnya kami takde info langsung pasal pengangkutan dia. 
Teksi dia kena bayar upahnya sebanyak Rp50.000,00 iaitu sebanyak RM16.90
Ini view bilik kitorang.. Actually aku tersilap ambik twin sepatunya ambil queen. So tue pasal korang nampak katil single kat belakang tue... huhuhu... atlast kitorang gabungkan katil tue jer...

Dalam hotel nie siap ada kitchen boleh masak memasak... Harga hotel tak lar mahal sangat but worth it lar.. Kurang lebih dalam RM500.00 untuk 3 hari 2 malam.


nie view memang cantekkk atas pelantar hotel. Angin sangat kuat ... best larrr...
Then petang tue terus kitorang jalan kaki ker Mall dia.. Besar jugak lar Mall dia..
Macam shopping complex kita kat malaysia nie...
OK lah kita sambung lagi pas nie yer...






01 Februari 2011

Balikpapan, Kalimantan Timur, Indonesia Part 1

Salam semua..
Lama tak update kan blog…

Ok lah kali nie saya nak ceritakan tentang percutian saya bersama suami tercinta di Balikpapan. Actually aku sebenarnya tak tahu langsung pasal Balikpapan semuanya gara-gara Air Asia buat promosi RM33.00 sehala. Then bila aku apply untuk 2 orang jadiknya RM200.00 pergi balik termasuk tax.

Aku nie tak lar tahu sangat pasal Balikpapan nie tapi aku rajin search kat internet. Tapi tak banyak sangat yang ada info tentang Balikpapan nie. Ini adalah pertama kali aku dan suamiku ke negara orang berdua sahaja.

Mulanya risau jugak, pasal tak tahu keadaan dekat Balikpapan nie kan. Tanya kengkawan sorang pun tak tahu, gelakkan aku lagi ada. Hampeh tul... but its ok aku tak ambik hati pun... huhuhu

Sebelum aku pergi sana aku telah booking hotel melalui http://www.booking.com/ so kat sini aku boleh book but dia Cuma nak kena guna credit card untuk application tue sebagai bukti lar tapi tak bayar lagi. So aku pun pinjam lah kad kredit kakak aku. Al maklum lar gaji kecik tak mampu nak buat kredit kad.

Aku booking Hotel Aston di balikpapan. Actually korang jangan tersilap Hotel Aston nie ada 2 tempat satu kat Balikpapan lagi satu kat Samarinda

Samarinda adalah ibukota bagi Kalimantan Timur. Inipun aku baru tahu bila tanya2 orang kat Balikpapan tue.


Lambang Kota Balikpapan

Gawi Manuntung Waja Sampai Kaputing
(bahasa Banjar: Apabila memulai suatu pekerjaan harus sampai selesai pelaksanaannya)



OK lah nanti aku sambung ke part 2 yerk...




16 Januari 2011

Info tentang Cara kebumi mengikut Agama

ISLAM

Upacara pengebumian dalam Islam dilakukan mengikut garis panduan yang telah ditetapkan. Hukum Islam menetapkan jenazah hendaklah dimandikan, dikafankan dan disembahyangkan sebelum dikebumikan kecuali bagi mereka yang mati syahid.

Islam juga menyuruh urusan pengebumian dilakukan segera. Sebaik seseorang umat Muhammad meninggal dunia, dia perlu dimandikan menurut langkah dan peraturan memandikan mayat. Kemudian dikafankan dengan kebanyakannya mayat umat Islam dibalut dengan kain kapas asli berwarna putih.

Kain kafan juga digalakkan disembur dengan haruman yang tidak mengandungi alkohol. Mayat kemudian disembahyangkan dengan kaedah solat yang berlainan dengan solat biasa kerana solat jenazah tidak mempunyai rakaat sebaliknya cuma salam.

Selepas disembahyangkan, mayat dikebumikan dalam liang dengan wajahnya dihadapkan ke arah kiblat.






HINDU

Penganut Hindu percayakan kelahiran semula dan melihat kematian sebagai roh daripada satu tubuh ke satu tubuh yang lain.  Mereka membakar mayat kerana percaya ia mengambarkanpembebasan roh dan api mewakili dewa Brahma.

Anggota keluarga akan berdoa dikeliling mayat sebaik selepas kematian tetapi cuba mengelak dari menyentuh mayat kerana dianggap mencemarkan.

Mayat dimandikan dan dipakaikan pakaian tradisional berwarna putih. Tugas membakar mayat selalunya dipikul oleh anak lelaki sulung yang akan menyalakan api dan mengelilingi mayat.



KRISTIAN

Penganut Kristian kini boleh membuat pilihan sama ada menanam atau membakar mayat tetapi ada juga sesetengah fahaman gama itu menentang kaedah berkenaan. Tahap pertama membabitkan kehadiran paderi ke rumah si mati.

Sebelum keranda dibawa keluar daripada rumah menuju ke gereja, ia dipercik dengan air suci. Tahap kedua ialah perhimpunan anggota keluarga , rakan dan ahli gereja. Lilin dinyalakan di sekeliling keranda dan dibiarkan terbakar.

Mayat kemudian dibawa ke tanah perkuburan ditanam selepas sekali lagi dipercik dengan air suci.


15 Januari 2011

Perut owhhh perut!!!

Dua tiga hari nie perut tak sedap jer... makan itu ini sumanya tak kena.. adoyai...macam2 benda aku letak kat perut... ubat pun aku makan...

so aku pun pakai lah ubat mustajab kat atas nie...nie adalah diantara kemujaraban ubat mustajab:-
  • Urutan seluruh badan
  • Membakar lemak dan melangsingkan badan
  • Sakit otot dan sendi
  • Kembung perut dan sakit belakang
  • Mengurangkan selulit
  • Melegakan sakit akibat senggugut
  • Sesuai untuk wanita lepas bersalin (Hanya selepas 4 bulan)
  • Lebih panas dari "Losyen Mustajab Pati Halia" biasa

actually aku pakai ubat nie bukan untuk kurus ker apa tapi pasal kembung perut... tapi kejap jer ler... but still kembung gak... actually ubat nie bagus cuma ntah lar perut aku still meragam...kalu part kentot tue pergh baunya... tak hingat... husband aku yang tengah tidor pun... roh dia pun bleh masuk balik... lari lintang pukang cari jasad pasal busoookkkk sangat!!!

Then aku nie makan lar ubat yang opismate aku bagi gak ... tapi tak luttt lar...

jap g aku nak p farmasi try beli nie pulak lar... gaviscon...adoyai...

08 Januari 2011

Muslimah swimwear...

Hari nie rasanya macam nak pergi berenang kat kolam renang bukan di air terjun or laut ok... I dont like... Aku tak suka mandi tempat2 cam gitu pasal aku nie tak tahan sejuk satu, then nak tukar pakaian kat kawasan2 cam gitu kan payah sikit... toilet awam pulak dah lar tak bersih...

So yang paling bersih n puas mandi adalah di kolam renang yang banyak klorin tue... ekekekek... tak kisah lar yang penting aku bleh exercise... sambil menyelam sambil exercise... so aku pun surf internet untuk tgk baju2 swimming yang ala muslimah so takde lah yang terdedah2 aurat tue kan. lagipun badan aku nie kalu cantik takpe masalah nya chomel sangat...

And aku dapati banyak gak blog yang jual baju renang muslimah nie... alhamdulilah sekrang ni dah banyak brg yang berkonsepkan islamic..so meh aku kasik rujukan sikit erk...
blog swimwear muslimah:-
1.http://www.bajurenang.com/muslimah_swimwear/index.htm
2.http://www.islamicbajurenang.blogspot.com/

so aku rasa aku nak pie cari kedai dia lar... yeay nak p cari baju renang... bestnya!!!

Tak Suka Orang yang Bangga Diri n Mengada-ngada

Actually aku buat posting nie pasal aku nak luahkan sangat... pasalnya aku rasa menyampah bila ada hamba Allah nie yang sangat melebih-lebih dan mengada-ngada... Kalau korang nak tahu aku nie bukan seorang yang suka sangat menyampah kat orang.. but kali nie aku rasa sangat menyampah if selalu sangat citer tentang dia n keluarga dia... So menyampah ok....

Mulanya aku ingatkan aku sorang jer yang menyampah tapi ramai juga yang rasa cam gitu.. Aku paling tak suka pompuan yang tak reti berdikari and terlalu mengharapkan somebody untuk buat apa-apa pun... Entah lah maybe aku bukan orang yang macam tue kot... but nobody knows one day aku akan jadi gitu kan... hahhahah..

Hamba Allah nie mmg sentiasa cerita pasal diri dia dan keluarga dia...tak pernah nya ada yang kurang...boleh dikatakan apa yang diceritakan menggambarkan diri dia ni cukupppp SEMPURNA... biasanya org macam tu mmg tak suka kalah so mesti dia akan pastikan yg dia ajer yg menang...so ceritanya jangan layan sangat  orang macam nie sbb kalo dilayan orang macam nie, kadang - kadang diambik kesempatan pulak....

Memang pun part amik kesempatan tue aku ada nampak gak lar... so aku kekadang malas nak layan... Aku tak nafikan dalam dunia nie setiap manusia dilahirkan dengan personaliti yang berbeza. Dah pasti ada yang bersifat negatif. Memang mereka yang bercakap besar ni sedikit sebanyak akan menyebabkan orang lain tidak senang untuk berdamping dengannya.. Namun ada juga yang suka berdamping dengan mereka.. Heran gak orang yang bleh berdamping ngan dia nie.. Samada nak jaga hati or else.. don't know...
Kesimpulannya aku nak bagitahu kat sini..Bercakap besar sehingga menimbulkan perasaan riak merupakan sesuatu yang patut dijauhkan. Ini kerana selain ianya merupakan antara dosa besar ia juga akan memberi tanggapan yang kurang senang oleh pihak lain…Bersikap berhati-hati dalam percakapan perlu diamalkan.. Amalkan resmi padi tunduk selalu dan jangan menjadi lalang yang tegak namun kosong isinya.. Semoga idea yang sedikit ini mampu memberi sedikit sebanyak pedoman kepada semua yang membaca termasuk orang yang menaip ini.,,amin..


07 Januari 2011

Kenapa period tak teratur?

Hai salam semua, dah lama agaknya tak update blog... mana taknya since dah kahwin nie semakin sebok...
Ok lah hari nie saya pergi jumpa Dr. Siti di Selangor Medical Centre, Shah Alam... Sebabnya period saya dah 4 minggu n non stop... Actually baru bulan lepas period datang sebelum nie amik suntikan hormon 3 bulan pasalnya b4 this period heavy sangat...

So pagi tadi pergilah jumpa doktor... then Doc check berat badan... mak aihhh terkezut den badan 2 bulan kahwin naik 15kg... adoyai... sangat memberangsangkan...kuikuikui.. pertukaran hormon...
ermmm.. segan depan En.Suami bila dia tahu berapa weight kita...owhhhh tidak...
tapi nak buat camna kan... dia kena tahu gak.. So doktor pun nasihatkan supaya reduce my weight... if not payah nak dapat baby... owh no!! tak bleh jadik... kena gak turunkan berat badan by hook or by crook!! I nak baby ok!!!! Doktor kata berat badan memainkan peranan coz lemak2 tue buatkan hormon kita tak betul tue pasal lar period tak menentu...

Then doktor pun refer kan saya kat doktor dietitian.. So dietition pun menasihatkan supaya banyakkan makan sayur or serat n buah buahan... cara pemakanan n jadual pemakanan pun dia dah bagi... Hope after this saya kena ubahkan cara pemakanan saya ok!!! Untuk cepat dapatkan baby!!! Insyallah...

So kesimpulannya tahap hormon saya tidak seimbang dan pastikan juga berat badan dikekalkan pada tahap ideal mengikut ketinggian badan bagi mengelakkan masalah sampingan kepada kitaran haid.